Ananas? Už je v nás.

vstoupili jsme do adventu a s námi i obchodníci – „živí i online“.  Lidem jsou omezena práva svobodného pohybu, ale balíkům a různorodému zboží nikoliv.

Možná teď čekáte lamentaci nad množstvím kamionů a zásilkových služeb a dopadu na životní prostředí. Jo to někdy příště, přece nebudu střílet do vlastního hnízda.

V téhle oblasti mám prostor pro zlepšení. Ježíšek k nám dárky převážně také sváží z různých koutů ČR.

Mé zamyšlení se týká, jak jinak, potravin. Je neuvěřitelné o kolik položek se rozrostl sortiment v Lidlu. Celý dlouhý regál v bíločervených vánočních sáčcích. Parafrázuji slova „klasika“:…“cukr, cukr, všude samý cukr.“ To je bonbonů, tyčinek, sušenek, perníčků. Uf. Je to docela síla, odolat při nákupu. Ještěže chodím nakupovat bez dětí. Vážně se to všechno prodá? Vážně to potřebujeme?  Nutriční hodnota 0, finanční hodnota ++, dopad na zdraví – – -. Chtěla jsem to vyjádřit jako rovnici, nebo spíš nerovnici, ale nejsem silná v matematice a tak mě nenapadlo jak. Nechávám prostor vám.

Já se raději zastavím u ovoce a zeleniny. Hle ananas za 34,-Kč. Jak lákavé. Pravidlo „jez jen to, co roste kolem tvého komína“ na chvíli odkládám a ananas do košíku vkládám. Hmm, asi čerstvě utržený vyzrálý ananas jinak pohladí chuťové pohárky. Naštěstí tuhle chuť neznám a tak jsem překvapená zdánlivou šťavnatostí a sladkostí plodu. Experimentuji. Dávám si ho jako samostatné jídlo a cítím, jak lahodí mému zažívacímu traktu. Jím ho v kombinaci s jinými potravinami, kromě jiného i s mléčnými produkty a ejhle, účinek je úplně opačný. Co to je? Hledám informace a dozvídám se.

Ananas obsahuje bromelin, enzym, který štěpí bílkoviny. Kromě jiného způsobuje srážení mléka. Bingo! Aha, tak s mlékem raději ne. Jinak má spoustu pozitivních účinků. Bromelin pomáhá léčit záněty v těle, snižuje zánětlivé otoky a zmírňuje jejich bolestivost. Využití má při pooperační léčbě, urychluje obnovu poškozených tkání. Zabraňuje srážlivosti krve, což využijeme při léčení srdečních chorob.

Mnoho dobrého nám ananas přináší. Doporučila bych ho jíst spíše v létě, přece jen je to subtropické ovoce a ochlazuje. Tedy v létě na husto, v zimě občas pro zpestření a raději samostatně.

Pokud jste spíš zobači bobulek z lékárny, tak jsem se dozvěděla, že ananasový bromelin v kapslích je vyráběn většinou ze stonku ananasu a ten obsahuje bromelin s jiným složením, než je ten ve sladké dužině. Takže volba je jasná. Matka příroda to má promyšlené, což se o průmyslu říci nedá.

Napsat komentář

cs_CZCzech