Okurková sezóna

A je tu…..okurková sezóna. Novinářům vadí. Prý nemají o čem psát. Chybí náměty.  Nemohu úplně souhlasit. Okurky mě inspirují. Nutí mě k inspiraci tim, že rostou. ROSTOU! Je jich čím dál víc. Nesbírat je, není řešení. Jsou pak větší a větší a je jich opět víc a víc. Zní to skoro jako horor, že? Ale ne. Okurky jsou výbornou zeleninou pro toto období. Ochlazují, doplňují tekutiny, což se v horkých letních dnech hodí. Obsahují hodně vlákniny (pektinu) a tím zlepšují trávení i vylučování. Draslík a hořčík se také tělu hodí.

Tak to jsme si řekli PROČ  okurky. A teď ještě JAK s nimi naložit.

Okurkový salát zná asi každý. Tzatziky téměř každý. Bulharskou studenou polévku tarator s ořechy a smetanou kdo ochutnal, nezapomene. S pečivem výborný lehký oběd do parného dne. Co takhle okurková limonáda? Poctivá, okurková. Spotřebujete na ni okurkové  „přerostky“, které se do salátů už nehodí. Máte-li doma mixer (smothie výhodou), jdeme na to. Naplňte jej nakrájenými okurkami (se slupkou, jadýrky), přihoďte snítku meduňky, zalijte trochou vody a rozmixujte. Přeceďte přes jemné sítko. Vezměte větší, třeba to, přes které pasírujete ovoce, položte na hrnec či větší misku a nechte prokapat. Mezitím si vymačkejte limetu a spolu s třtinovým cukrem přidejte ke zcezené limonádě. Doplňte ledem a máte skvělé pití na celý den. Okurky jsou skvělé na pleť a unavené oči. Přiložte tenká kolečka na zavřená víčka, 5-10 min. relaxujte. Uvidíte, jak pak uvidíte. Moje maminka si odkrojky okurek lepila na čelo, když jí bolela hlava. Co taková okurková automasáž? Vezměte do každé ruky kolečko okurky a masírujte obličej od čela k bradě a pak celý dekolt.
Tak co, není ta okurková sezóna skvělá?

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Napsat komentář

cs_CZCzech